Wij maakten voor het eerst kennis met Bonaire in 2007 en werden direct besmet met het ‘Bonaire virus’; de prachtige natuur, het gezonde klimaat, de rust, de blauwe zee, de vele duik- en snorkelspots, de lokale bevolking en ga zo maar door…. Bonaire is genieten en ontspannen! We duiken en zwemmen zelf erg graag, maar Bonaire is ook zeker de moeite
waard om ‘boven water’ te ontdekken. We vertellen je daar graag alles over. We vinden het ook erg belangrijk dat jullie een onbezorgd en prettig verblijf in onze woning hebben. Daarom hebben de belangrijkste zaken in dit naslagwerk voor je op een rijtje gezet.

Bon bini na Bonaire!

Bonaire betekent ‘mooie lucht’. Je zal dit merken als je gaat genieten van de rode zonsondergang. Het enige dat je hoeft te doen is even lopen of rijden naar de kust. Wees echter voorzichtig met de zon! I Bruin word je hier zelfs in de schaduw, dus we adviseren je jezelf in de ochtend al in met zonnebrand in te smeren. Je zit hier dicht op de evenaar en de zon brandt op je in wanneer je zwemt, naar de auto loopt, je buiten wandelt et cetera. De eerste dagen te veel tijd in de zon doorbrengen kan erg vervelende gevolgen hebben voor de rest van de vakantie. (zeggen wij, mede uit ervaring).

Op Bonaire zijn de navolgende zaken heel normaal trouwens:
Plotselinge uitval van elektriciteit (doorgaans enkele uren) , een overstekende ezel of Iguana, maximaal 60 km/u rijden, soms lege schappen in de supermarkt en een niet werkend internet. Kijk er niet van op, men weet niet beter. Relax!

Taal

Op Bonaire spreekt men overwegend Nederlands. De lokale bevolking spreekt ook vaak Papiamentu . We raden je aan om een aantal woorden uit die taal te leren en te gebruiken!

Goedemorgen/goedendag: Bon dia
Goedemiddag: Bon tardi
Goedenavond: Bon nochi
Hoe gaat het? : Kon ta bai?
Het gaat prima!: Hopi bon!
Bedankt : Danki
Tot ziens: Ayo!

Verkeer

Het eiland kent geen stoplichten, slechts kruispunten en rotondes. Degene op de grootste (hoofd) weg heeft voorrang. (Of soms degene met de grootste auto) Van rechts komen geeft hier in ieder geval geen recht op voorrang. Ons advies is om lekker rustig te rijden, want er
is immers geen reden om ergens snel te moeten zijn.) Ook Bonairianen rijden doorgaans erg traag. Ze hebben niet snel haast. De maximale snelheid is meestal 60 km/u. Het woord ‘onthaasten’ past goed bij Bonaire.

Voltage

Het reguliere voltage is 110 volt. Cas Bon Majeti beschikt echter over 220 V aansluitingen. In de keuken van het huis en in de keuken van het gastenverblijf vind je 110 V stopcontacten.

Stranden

Openbare stranden zijn er niet heel veel, maar de volgende zijn zeker de moeite waard: Eden Beach. Rijd door Kralendijk heen richting de haven. Aan je linkerhand vind je Eden Beach en Spice Bar & restaurant. Dit is mijn (Jeroen) grote favoriet, mede vanwege de
palmbomen, de bar en het design van Piet Boon.

Donkey Beach . Deze is het dichtst bij het huis. Je bent er langs gereden vanaf het vliegveld naar ons huis toe. Er is schaduw van de bomen en kunt gemakkelijk de zee inlopen. Ook kun je de BBQ er neerzetten en lekker eten en drinken én genieten van zonsondergang.

Bachelors Beach. Dit is het strand dat het meest dichtbij het huis ligt, op 400 meter afstand. Links van het ‘Piet Boon huis’ vind je een openbaar strand, waar je heerlijk kunt zwemmen.

Plaza . Dit hotel heeft een eigen strand (en zwembad) maar daar kun je als gast ook gewoon terecht. Je moet dan wel een paar dollar betalen. Ook Plaza heeft een bar op het strand en het kan er erg gezellig zijn. Rijd vanaf het huis langs het vliegveld en sla daarna linksaf
richting Plaza Hotel.

Sorobon Aan de andere zijde van het eiland ligt Sorobon. Er wordt hier veel gesurft vanwege het rif in zee. Het water is hier niet veel dieper dan ca. 80 cm.

Supermarkten

In Bonaire zijn meerdere kleine supermarkten. Dicht bij huis zijn er 3, aan of nabij de Kaya Industria (rechtsaf bij de eerste rotonde die je tegenkomt in de richting van Kralendijk)

– Van den Tweel (dure supermarkt met Albert Heijn assortiment)
– Warehouse Bonaire (relatief dure supermarkt met Jumbo assortiment)
– Bondigro (goedkope supermarkt,schuin tegenover de Warehouse)

Van den Tweel is elke dag van 8 tot 20 uur geopend.
Bondigro is goed vergelijkbaar met de Lidl. Je vindt er alle basisbehoeften.
Openingstijden: Maandag t/m zaterdag 08.00-20.00 uur en op zondag van 08.0013.00 uur.

Veel Chinese supermarkten hanteren ruimere openingstijden, zeker ‘s avonds.
Gebruik je speciale voeding of ben je verknocht aan een bepaald merkartikel? Overweeg dan zeker om wat vanuit Nederland mee te nemen. Voor veel zaken betaal je op Bonaire 2 tot 3 keer meer dan in Nederland, omdat alles moet worden ingevlogen. Vlees is per saldo
prima betaalbaar en van goede kwaliteit, omdat dit meestal uit Zuid- Amerika komt.

Uit eten / drinken

Smaak is verschillend, dus kunnen we slechts aanbevelingen doen:
1. At Sea (boulevard) Lekkerste tonijn ooit.
2. Captain Don’s Habitat Super mooi uitzicht boven de zee
3. It Rains Fishes (boulevard) Erg lekkere vis!
4. Cuba Compagnie (boulevard) Prima en betaalbare kaart. Heerlijk vlees.

Als je het hebt gehad met de (dure) touristenrestaurants of het hotelbuffet, dan hier wat smakelijke low budget tips: Bobbejan’s BBQ, Kaya Albert Engelhart, Kralendijk. Overheerlijke spareribs, frites en salades voor rond de US 11. Alleen op vrijdag t/m zondag geopend.

Voor de (afhaal) Chinees ga je naar Spanhoek op de Kaya Simon Bolivar (vlakbij de Kerk), een goede hap vanaf US 6,.
In het weekend verkoopt men vlak voor Kaya Grandi meestal eten zoals roti vanuit een busje. Natuurlijk kun je ook gewoon zelf koken.

Overigens kun je bij It Rains Fishes ook verse vis kopen die je zelf thuis kunt bereiden. Verder is er op het eiland weinig verse vis te krijgen. Het merendeel gaat naar de restaurants en resorts.

Kinderen mee? Dan zijn de navolgende restaurants zeker geschikt:
Joe’s grill (speelruimte voor kinderen)
Captain Don’s Habitat (grote vissen beneden je)
Rum Runners, maandagavond onbeperkt BBQ.
http://rumrunnersbonaire.com/dinner/

Pinautomaten (pas op ‘wereld’ zetten)

Vergeet niet voordat je in het vliegtuig stapt om je bankpas geschikt te maken voor pinnen in het buitenland. In Bonaire kun je op veel plekken (zoals supermarkten) gewoon met pin betalen. Wanneer je geld wilt pinnen uit de automaat, dan kost dit ongeveer 4 dollar per keer dus bedenk goed hoeveel je wilt gaan pinnen. Als maximum geldt doorgaans een equivalent van 500 euro.

Insecten en beesten

Beesten die je zeker tegen gaat komen: Iguanas, gekkos, heremietkreeften en muggen. Gekko’s (zie boven) vind je in huis en Iguanas kom je tegen in de tuin en op iedere andere plek op het eiland. Je kunt ze (Iguanas) negeren of als je ze weg wil hebben dan loop je er op af en zal je merken dat ze snel weg vluchten. Alhoewel….we hebben onderhand een echte ‘huis’leguaan. Je zult deze leguaan ongetwijfeld een keer kunnen tegenkomen als je rustig op de porch zit, want dan is het zijn kans om een baantje te trekken in het zwembad. Gekko’s moet je zeker laten zitten, ze leven van muggen en ander klein spul. Misschien zie wel opeens een schelp bewegen in de tuin. Dat is dan een landkrab.
Muggen zijn er doorgaans in overvloed, maar de hoeveelheid hangt af van de vochtigheid op het eiland en de hoeveelheid wind. Desalniettemin is het aan te raden om onder een klamboe te slapen en om jezelf in te spuiten of smeren met “ Off spray ” wanneer de schemering aanvangt. (ca. 18.00 uur). Advies: denk niet dat de muggen jou over zullen slaan. Dit doen ze niet. Echt niet. De muggen zijn dol op de blanke dunne huid van toeristen, en ze vallen met name aan op je onderbenen. De huid van ‘locals’ of van Nederlanders die al lang op Bonaire zijn is dikker en droger geworden en daardoor voor muggen minder aantrekkelijk. Bovendien is het afweersysteem inmiddels gewend aan de muggen en kan het zich beter verweren (minder jeuk.)